Espais d’aprenentatge a P2

Reprenem en aquest post, els espais d’aprenentatge implementats a P2. A l’aula, ha d’haver-hi un nombre d’espais suficients perquè tots els nens puguin escollir i treballar en grups de 4-6 nens sense interferències. Per a aquest curs, hem dissenyat cinc espais:

  • Espai de llenguatge i lectura d’imatges: Consta d’un racó on mirar contes (iniciació lectora), mirar fotografies i imatges ( cultura visual, identitat), de reunió i activitats grupals (estimulació, bits, narració de contes, audicions, etc.), de conversa i jocs de dramatització amb titelles de dit o de pal perquè puguin manipular-les amb les seves manetes. És un espai càlid i confortable, que convidi a estar una bona estona.
  • Espai de joc simbòlic: Cada trimestre es procurarà presentar un escenari diferent ( cuineta, mercat, disfresses…) que faciliten la conversa espontània dels nens, simular diferents rols i situacions que els hi ajuda a comprendre e interioritzar el món que els envolta i les seves normes socials. Possibilita desenvolupar la capacitat simbòlica, emergent a aquesta edat, i primer pas per realitzar el procés mental d’abstracció.
  • Espai de construcció: : Cada trimestre es treballaran materials diferents: blocs de fusta i vies de tren, troncs i animals de miniland, llaunes reciclades, etc. Aquest espai facilita treballar coneixements corporals i sensorials ( equilibri, coordinació òcul-manual, orientació espacial, lateralitat, precisió..); conceptes matemàtics (seriacions, volums, mides, pes, equilibri, formes geomètriques, etc.), així com el treball en equip i la capacitat d’organització i previsió.
  • Espai gràfic: Pre-escriptura i traç (a aquesta edat l’inici de gargot amb significat) amb materials i propostes obertes que els hi siguin atractives i significatives. Cal fer una selecció de materials adequats per a aquesta edat (ceres toves, argiles líquides, farina i aigua, sorra, temperes i pintures de dits, papers de diferents textures que puguin enganxar i esquinçar, etc.) per començar a treballar les tècniques plàstiques més bàsiques, la sensibilitat estètica i la creativitat.
  • Espai multi-sensorial: Es presenten diferents propostes d’habilitats sensorials com fer la pinça, escoltar diferents sorolls, bufar, olorar, textures, encaixar…on predomina el joc heurístic (descobriment i experimentació) a través d’elements quotidians.

Actualment, tenen una franja de 45 minuts diaris per treballar per espais. Pel que fa a la dinàmica de les sessions, cal que l’alumnat conegui aquesta organització temporal i la dinàmica habitual perquè puguin preveure el que succeirà i evitar el neguit si no poden anar d’entrada a l’espai que volen ja que hi haurà temps per canviar.

  1. Inici: en assemblea, la mestra recorda les normes bàsiques de comportament als diferents espais ( no barrejar materials i propostes de diferents espais, no canvio d’espai fins que no finalitzo la tasca començada i deixo endreçat, no més de 4-5 nens en cada espai, no puc tirar el material). És un bon moment per donar model d’activitat d’algun espai que volem potenciar, del que puc fer.
  2. Desenvolupament: El nen passa per un o més espais ja que li està permès canviar un cop a acabat la seva tasca.
  3. Tancament: Comentem la sessió, compartim experiències i comprovem que tot ha quedat endreçat. Com el llenguatge és limitat el paper de la mestra com a portaveu serà important: felicitar a qui ha estat treballant concentrat- no importa tant el resultat-, mostrar alguna feina que mostra quelcom que exemplifiqui ( una construcció pensada, un resultat gràfic elaborat, etc.)

L’important d’aquests espais de creixement és que els nens fan coses i, al mateix temps, reflexionen sobre què estan fent.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s