De taronja i xocolata: una experiència multi-sensorial

Estimular sensorialment als infants és una de les peces fonamentals del nostre Projecte de primer cicle d’Educació Infantil. De vegades serà manipulant objectes de materials diversos, dibuixant sobre farines a la taula de llum, pintant amb iogurts acolorits, fent volar mocadors lleugers al ritme de la música, observant el món que els envolta a  través d’un vidre de colors o bé rodolant pilotes amb diferents textures. Totes són experiències sensorials riques en estímuls.

Una de les activitats que millor abasta amb un ampli ventall l’activació dels sentits de l’infant es realitza amb dos elements quotidians, dolços i aromàtics: la xocolata desfeta i una fruita de plena temporada com és la taronja. Tallar la taronja davant dels nens és el millor ambientador d’aula: l’aroma s’estén a tota l’escola. Oferir els talls, que els mirin i voltegin a les mans, se’ls apropin al nas, els olorin i facin un primer tast. De vegades s’ha de convidar, d’altres és espontani i molt sovint aprenent els uns dels altres per imitació. Observar-los en la distancia o ensenyar-los a esprémer els grills i mostrar com regalima el suc per les manetes o mulla el bol que tenen al davant.

I finalment el duet perfecte, doncs la xocolata és quelcom que no necessita massa temps de descoberta: el 99% de les vegades que es tasta, agrada. Llepar els dits, barrejar-la amb la taronja i veure l’expressió de les cares dels petits. L’expressió canvia i passa dels ulls clucs per l’acidesa de la taronja a uns ulls oberts i sorpreses de la dolçor de la xocolata.

Només ha estat la presentació dels materials. A continuació arriba el moment de poder pintar amb tots dos elements. Els braços i les manetes dels nens es desplacen pel paper en totes direcció, ben agafats a la porció de fruita i fer lliscar la xocolata.

L’obra d’art apareix una vegada més a sobre d’un paper blanc que no tenia cap protagonisme. Obrir la porta de l’aula de P1 ens convida a entrar, a preguntar als alumnes què fan, a veure i a gaudir de l’espectacle que ofereix una activitat de tarda amb els més petits dels nostre Infantil.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s