A quatre grapes

Aprendre a gatejar és una etapa específica del desenvolupament psico-motor del nen. Aquest període porta implícit el descobriment de tot un món de sensacions que tots els nens haurien d’experimentar. Cada nen segueix el seu propi ritme de desenvolupament, uns comencen a gatejar als sis mesos i d’altres a l‘any,  però hem de donar-los temps i oferir-los la possibilitat física i les condicions d’espai perquè puguin practicar-ho. Moltes vegades no ho permetem perquè estem pendents que no s’embrutin, o per por a que es facin mal, o per qüestió de seguretat o comoditat i els acabem posant al parc o a l’hamaca. Però d’aquesta manera estem limitant el seu espai d’exploració, el seu desenvolupament, autonomia i seguretat.

L’expert en desenvolupament infantil Carlos Gardena, coincideix en la importància del gateig i a continuació ens exposa els principals beneficis:

El gateig connecta els hemisferis cerebrals i crea rutes d’informació

El gateig crea rutes d’informació neurològiques entre els dos hemisferis, és a dir, facilita el pas ràpid d’informació essencial d’un hemisferi a un altre.

Desenvolupa el sistema vestibular i el sistema propioceptiu

Tots dos sistemes permeten saber on estan les parts del cos d’un.

Desenvolupa el patró creuat

Aquest patró és la funció neurològica que fa possible el desplaçament corporal organitzat i en equilibri del cos humà. Implica que el braç dret va sincronitzat amb el peu esquerre i el braç esquerre amb el peu dret.

 

Ajuda a establir la futura lateralització

En el nivell de desenvolupament posterior al gateig comencen els primers processos corticals de lateralització. Amb ell un dels hemisferis es converteix en dominant i l’altre en servidor per no haver d’operar amb tots dos alhora.

Desenvolupa la convergència visual i possibilita l’enfoc dels ulls

En mirar al terra per col·locar la mà o el genoll convenientment, el nen convergeix o enfoca els dos ulls en un mateix punt a curta distància. Quan mira a on va, a uns tres metres almenys, col·loca amb els ulls la convergència en un punt infinit. Aquest és un exercici muscular per als ulls ja que facilita l’acomodació visual. Se sap, per estudis optomètrics, que el gateig pot ajudar a evitar problemes visuals en el futur.

 

Facilita l’aprenentatge de la lecto-escriptura

Mitjançant el gateig es va desenvolupant la coordinació cerebral ull-mà. Quan el nen gateja s’estableix entre tots dos una distància similar a la qual més endavant hi haurà entre ull i mà a l’hora de llegir i escriure.

Per tant, no tinguem pressa per a que els nostres fills es posin drets, domem-los-hi primer el temps, l’espai i l’oportunitat de gatejar.


2 respuestas a “A quatre grapes

 1. Nosaltres no tenim cap pressa però ella sí. Sembla que tingui un pinxo al cul… Fa més d’un mes que està apubt de gatejar i va enrera però no vol estar gaire de 4 grapes. Sempre vol aixecar-se…

  Me gusta

  1. A vegades és qüestió de temps i de donar-li oportunitat de provar i moure’s amb llibertat pel terra. Que vulguin aixecar-se tampoc és dolent, nomès volem remarcar la importància de gatejar 😉
   Gràcies per comentar!

   Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s