Jocs per treballar la consciència fonològica

La Consciència Fonològica és una habilitat lingüística que ens permet identificar i utilitzar els diferents sons que constitueixen el llenguatge, com els fonemes, les síl·labes i finalment, les paraules. A la majoria de les ocasions, els nens, abans de començar a llegir i escriure, ja són capaços de reconèixer, pensar i mantenir aquests tipus de sons. Hi ha que dir, però, que la relació entre lectoescriptura i consciència fonològica, com ara veurem, van de la mà i una beneficia l’altre.

A Viaró Infantil, ja fa uns anys, apostem per treballar la Consciència Fonològica des de l’inici de l’escolarització com la base de la lectoescriptura. La consciència fonològica comença a desenvolupar-se de forma prèvia a l’aprenentatge lector, basat, de fet, en les representacions gràfiques dels sons.

Però molt important i fonamental per poder desenvolupar aquestes activitats, el primer pas és assegurar una escolta activa. Per fomentar la consciència fonològica treballem diferents activitats com la segmentació sil·làbica, la detecció de rimes, la repetició de sons, la discriminació auditiva, exercicis buc-fonològics, expressió i comprensió oral, memorització d’habilitats lingüístiques, la segmentació de sons de les paraules, etc. En definitiva és convidar als alumnes a jugar amb els sons que constitueixen les paraules.

Aquí us deixem uns exemples de com els alumnes de P3 han continuat treballant aquests aspectes durant el confinament mitjançant uns jocs que també els podeu trobar als enllaços!

 

Els següents vídeos són alguns dels exercicis que hem proposat als nostres alumnes de P3 per practicar a casa. Voleu jugar?

Consciència fonològica: Joc Rima

Vocabulari i construcció de frases: Joc, Quina és la seva parella?

Joc  de paraules que comencen per la “m”

Joc d’onomatopeies

Paraules llargues i curtes i comptem síl·labes amb la lletra “s”


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s